
Bol čas obeda. Moje šesťročné dieťa dojedlo svoj jogurt, mrkvové tyčinky a plátky jablka, ale potom prestalo jesť. „Prečo musím zjesť sendvič?“ opýtalo sa.
Pre mňa to bol moment, keď zasvietila žiarovka/ keď mi svitlo, pretože, i keď som vedela, že moje deti už poznajú základné skupiny potravín, ktoré každý deň jedávame, zrazu som si uvedomila, že som im zabudla povedať, aký špecifický úžitok určité typy potravín majú.
Vediac s istotou, že určité prísady posilnia jeho kosti, pomôžu jeho bruchu cítiť sa lepšie a dodajú mu viac energie, aby sa mohol hrať, by malo byť motiváciou jesť zdravšie, že?
Aby som zodpovedala otázku môjho syna o sendviči, popísala som, čo ktorá položka na jeho tanieri s obedom ponúkala jeho telu a našťastie, on sa rozhodol, že bolo dôležité zjesť celú škálu potravín, ktoré som pripravila.
Ja som však vedela, že len málo z tohoto krátkeho rozhovoru sa v ňom uchytí na to, aby to ovplyvnilo dlhodobé stravovacie voľby, ak vôbec.
Potrebovali by sme sa o tejto veci rozprávať dlhšie, nespočetnekrát, a oveľa zainteresovanejším spôsobom!
Vytvorenie učebného nástroja
Keďže mojím cieľom je pomôcť svojim deťom rozvíjať si osobnú zodpovednosť za svoje stravovacie návyky, cítim, že je dôležité, poskytnúť im príležitosť, aby sa učili o strave.
Preto som vytvorila túto jednoduchú tabuľku, ktorú si môžeme vytlačiť, a tak vizuálne zorganizovať niektoré z našich pravidelných potravín do rôznych kategórií a prediskutovať hlavné dôvody, prečo sa pokúsime urobiť z nich pravidelnú súčasť stravovania našej rodiny.
Tu je prehľad toho, čo je uvedené v tabuľke a ako som mu vysvetlila jednotlivé kategórie:
Vláknina sa vyrába z častí rastlinných potravín, ktoré ľudské telo nie je schopné stráviť alebo absorbovať. Na rozdiel od bielkovín, tukov a sacharidov (ktoré telo rozloží), vláknina prechádza cez telo prevažne v neporušenom stave.
Príjem dostatku vlákniny zaručuje, že nebudete mať zápchu.
Uhľohydráty s nízkym glykemickým indexom (GI) predlžujú trávenie, a preto napomáhajú tomu, že sa dlhšie cítite sýti.
Krátke vysvetlenie „nízkeho GI“ spočíva v tom, že uhľohydráty sú hodnotené na stupnici nazývanej glykemický index (GI), ktorý ich zaraďuje na základe ich účinku na hladinu krvného cukru.
Uhľohydráty, ktoré sa rozkladajú rýchlo, majú vysoký glykemický index a uhľohydráty, ktoré sa rozkladajú pomaly, majú nízky glykemický index.
Vitamín C pomáha telu odolávať infekciám a uzdravovať rany.
Vápnik pomáha telu budovať silné kosti a zuby.
Železo pomáha červeným krvinkám prenášať kyslík po celom tele, čo je dôležité pre udržiavanie energie.
Probiotiká pomáhajú črevám pravidelne a špecificky bojovať proti nadúvaniu, plynatosti a nepohode. Zvyšujú tiež imunitu. Ako to vysvetliť deťom?
Probiotiká sú živé baktérie prítomné v celom črevnom trakte. Líšia sa od kultúr, ktoré robia jogurt tým, čím je (to sa nazýva fermentáciou alebo štartovacou kultúrou).
Probiotiká sa pridávajú do týchto kultúr následne a zdravotný prínos majú vtedy, keď sa konzumujú v správnych hladinách.
Pomáhajú telu udržiavať zdravé črevá a obnovujú rovnováhu medzi „dobrými baktériami“ v črevách.
Každý človek by sa mal snažiť prijať denne asi 1 miliardu baktérií, aby sa zvýšila šanca na zdravotný prínos probiotík pre telo. Zdokumentované zdravotné kmene zahŕňajú Bifidobacterium BB-12®, LGG®, Bifidus Actiregularis® a ABC.
Po prediskutovaní každej zo sekcií sme nakreslili obrázky potraviny, ktoré patria do tej-ktorej kategórie.
Potom sme si vytvorili cieľ, že sa budeme sústrediť na konzumovanie väčšieho množstva jednej z uvedených kategórií…
7-dňová probiotická jogurtová výzva
Vyrástla som pri počúvaní o probiotikách, ale až teraz som zistila, že mnohé firmy vyrábajúce jogurty, zaviedli ťahy, ktorými prestali do jogurtov pridávať probiotiká.
Je to tak – v súčasnosti menej ako 50% všetkých jogurtov dostupných v západných krajinách obsahuje probiotiká (v porovnaní s obdobím spred pár rokov, keď ich obsahovalo takmer 95% jogurtov) a menej než 10% obsahuje dostatok probiotík na to, aby sa vôbec dalo hovoriť o ich prínose pre ľudské zdravie.
Preto je veľmi dôležité skontrolovať obal jogurtu, osobitne z hľadiska obsahu probiotík!
Dali sme si za cieľ získať množstvo probiotík odporučených na 7 dní (jedna miliarda baktérií), ktoré budú obsiahnuté v jogurtoch a v rôznych jedlách počas týždňa.
Ak na obale neuvádzajú tento údaj, skúste sa na to opýtať priamo výrobcu.
Jogurt je úžasnou potravinou na raňajky, občerstvenie, obed, alebo ako dezert. Jedným z mojich najobľúbenejších spôsobov, ako ho jesť, je ráno s vločkami alebo orechmi.
Moje deti ho milujú ako smoothie na desiatu alebo olovrant.
Keďže minulý rok sme strávili cestovaním, zistili sme tiež, že vrecká s jogurtom sú skvelým občerstvením v aute, alebo na pikniku – rýchle, upravené a chutné.
Tu je niekoľko našich obľúbených kombinácií na občerstvenie:
- kokos a broskyne
- brusnice a vločky
- čerstvé jablko a čokoládové vločky
- vlašské orechy a škorica
- banán a med
- jahody a čučoriedky.
Prijímate výzvu?
Učiť deti o vyrovnanej strave im pomôže rozvíjať väčšiu osobnú zodpovednosť a záujem o svoje zdravie po celý život.
Milovala som probiotickú výzvu, pretože našej rodine dala konkrétny zdravotný cieľ na týždeň. Moje deti radi skúšali rozdielne chute jogurtov a experimentovali aj s novými kombináciami!
Pridajte sa k probiotickej výzve a podeľte sa o obľúbené jogurtové kombinácie. S čím prídu vaše deti? Môžete pridať svoj komentár alebo fotografiu domkomentárov pod článkov alebo na náš Facebook.
Nevieme sa dočkať, s čím prídete!
Aké iné tipy ešte máte na to, ako učiť deti zodpovedným stravovacím návykom?
Pridaj komentár